Betrouwbaar. Vakmanschap. Gemak.

Welkom bij Gordijnenatelier van der Lelie. Sinds 1956 dagelijks actief met confectie van op maat gemaakte gordijnen, vouwgordijnen en ander interieurtextiel. Wij werken niet voor particulieren, hebben geen eigen stoffen collectie, maar richten ons volledig op het helpen van de woning- en projectinrichter. Verwerking kan in ons atelier in Roemenië voor een scherpe prijs, Leiden voor een spoed verwerking of op de Select afdeling voor de meest luxueuze uitvoering, voor iedere wens is een oplossing. Wij werken graag voor u en met u aan het mooiste interieur.

Update Coronavirus

Lees onze Nieuwsbrief voor een update over onze situatie in verband met het Coronavirus.

En savoir plus...

Carnaval 2020

Ter info. Op dinsdag 25 februari zijn er ivm carnaval geen leveringen op deze postcodes: 4200, 4299, 4400, 4999, 5000, 5999, 6000 en 6699.

En savoir plus...

Planning feestdagen

Gelieve rekening te houden met:
Atelier Nederland: 25, 26, 27 dec. en 1 jan. gesloten.
Atelier Roemenië: 25, 26, 31 dec. en 1 en 2 jan. gesloten.
NE-Distriservice bezorgt niet op: 25, 26, 27, 31 dec. en 1 jan.

En savoir plus...

Mail of bel ons voor onze prijslijst *


071-5320091

lelie@vanderlelie.nl

*wij werken niet voor particulieren

confectie
Support

Bel ons

071-5320091

Volg ons

Van der Lelie

Ons team

De afdelingen

Stel ons uw vraag...

Hoe wij werken

Onze werkwijze is een combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne automatisering. Wij  werken met een traditioneel machinepark met zo min mogelijk hulpmiddelen, waarbij jarenlange ervaring en gevoel de leidraad zijn. Daarentegen worden orders digitaal besteld die onze collega’s in exact dezelfde staat ontvangen, waardoor eventuele fouten vooraf geëlimineerd worden en de wensen binnen een opdracht niet verkeerd begrepen kunnen worden. Het verloop van orders is online inzichtelijk en goederen worden na het verpakken voorzien van een duidelijk label met nuttige informatie. De samenwerking tussen een bekende en vertrouwde basis aangevuld door de techniek van deze tijd geeft het beste eindresultaat.

confectie gordijnen Confectieatelier Confectieatelier Confectieatelier confectie gordijnen Confectie atelier Confectie atelier Confectie atelier Confectieatelier Confectieatelier

Downloads

Neutralisation des émissions de CO²


Le transport quotidien entre nos ateliers garantit un service flexible, mais contribue malheureusement également à la pollution. Début 2013, nous avons commencé à coopérer avec l’organisation Trees for All pour planter des arbres et neutraliser ainsi nos émissions de CO². L’année prochaine, le Nationaal Bossenfonds, le fonds forestier national néerlandais, espère planter une forêt de 50 000 arbres autour de Waddinxveen dans la province de la Hollande méridionale. Jusqu’à présent, nous avons contribué 15465 arbres et ce montant augmente chaque jour.

Onze rijke historie

Het begin

februari 1956

Vooruit

maart 1996

Rumnicu valcea

juni 2002

Anno nu

2016

Als meisje van 14 jaar werkt mevrouw van der Lelie, moeder van Herman van der Lelie, op het gordijnenatelier van Vroom en Dreesman in Leiden. Met die ervaring begint zij in 1956 met het maken van gordijnen voor een woninginrichter in Leiden. In 10 jaar tijd groeit het aantal woninginrichters waarvoor gewerkt wordt en zijn er inmiddels 8 mensen in dienst. De confectie gebeurt op dat moment nog steeds in huize van der Lelie, waarvoor de bovenste verdiepingen van het huis in een volledig atelier zijn veranderd en een verbinding naar het huis van de buren voor verdere uitbreiding zorgt. Herman van der Lelie senior verzorgt de techniek, bouwt eigenhandig aan hulpmiddelen zoals goederenliften en zoon Herman helpt mee.

Eind jaren 60 komen met een lockmachine en een blindzoommachine voor het eerst professionele naaimachines in huis. Met behulp van de machines gaat het werk sneller en wordt de kwaliteit van de confectie beter. Hiermee verschuift een uit de hand gelopen bijverdienste naar een professioneel confectieatelier. Herman krijgt in de bedrijfsvoering een steeds groter aandeel en regelmatig wordt de school gebeld of hij naar huis kan komen om machines te repareren.

Begin jaren 70 vormt een oude Leidse bakkerij met meerdere verdiepingen het eerste bedrijfspand. Er wordt eigenhandig een traplift en een lopende band gebouwd om de stoffen naar de bovenste verdiepingen te brengen waarna de gemaakte gordijnen via een stortkoker weer terug naar beneden komen om te verpakken en te versturen. Dit loopt goed en een tweede filiaal wordt in Zaandam geopend waar Herman bedrijfsleider wordt. Het atelier in Zaandam richt zich op Noord-Nederland, in Leiden wordt gewerkt voor Zuid-Nederland. In beide ateliers werken inmiddels 80 medewerkers met de oudste generatie van der Lelie nog steeds als directie. Hermans zwager Rob Sieval schuift aan als commerciële kracht in het bedrijf.

Beide ateliers groeien door, waardoor in 1980 besloten wordt een heel nieuw pand te laten bouwen en beide ateliers daarin onder te brengen. De oude generatie trekt zich terug, waardoor Herman en Rob samen met tweede zwager Hans de nieuwe directie vormen. Hans houdt zich bezig met automatisering wat op dat moment voor van der Lelie al belangrijk is. Helaas wordt Nederland vlak na de nieuwbouw overvallen door een economische crisis en gaat het bedrijf in 1985 failliet. Herman en Rob besluiten een doorstart te maken. Er wordt een kleiner pand gehuurd zodat de lasten van het dure nieuwbouw pand bespaard blijven en samen met 25 medewerkers gaat het bedrijf verder in Leiderdorp. Rond 1990 is het nieuwe bedrijf weer op oude gezonde voet en verhuist het naar het huidige pand aan de Perenweg 21 in Leiden.

Eind jaren 90 verplaatsen concurrerende ateliers een deel van de productie naar Polen en door het grote aanbod aan vakkrachten en de goedkopere arbeid overweegt ook van der Lelie deze stap. De groeiende vraag van relaties naar goedkopere productie is dan ook de doorslag de stap te zetten, maar van Polen is de verwachting dat de arbeid snel duurder zou worden. Medio jaren 90 was Rob begonnen met hulptransporten naar weeshuizen in Roemenië, wat bepaalde kennis en relaties in dat land heeft opgeleverd.

In 2002 start in Rumnicu Valcea RomLelie met 18 mensen waarvan een aantal voormalige weeskinderen. Weeskinderen worden rond hun 16e jaar uit een weeshuis ontslagen en belanden daarna vaak in criminaliteit of prostitutie, behalve als ze zich op een eerlijke manier kunnen onderhouden door bijvoorbeeld te werken bij van der Lelie. Vanuit een humanitair en een economisch oogpunt blijkt de start in Roemenië een goede keuze. De Nederlandse verwachting van kwaliteit en het nakomen van afspraken blijkt een stuk hoger te liggen dan van Roemenen, maar het vakmanschap en de wil om het goed te doen is absoluut aanwezig waardoor het kwaliteitsverschil tussen de ateliers in Roemenië en Nederland snel verdwijnt. Tegenwoordig werken er in Roemenië 190 mensen en het streven is nog steeds om 25% van het personeelsbestand te laten bestaan uit voormalige weeskinderen.

In 2002 start in Rumnicu Valcea RomLelie met 18 mensen waarvan een aantal voormalige weeskinderen. Weeskinderen worden rond hun 16e jaar uit een weeshuis ontslagen en belanden daarna vaak in criminaliteit of prostitutie, behalve als ze zich op een eerlijke manier kunnen onderhouden door bijvoorbeeld te werken bij van der Lelie. Vanuit een humanitair en een economisch oogpunt blijkt de start in Roemenië een goede keuze. De Nederlandse verwachting van kwaliteit en het nakomen van afspraken blijkt een stuk hoger te liggen dan van Roemenen, maar het vakmanschap en de wil om het goed te doen is absoluut aanwezig waardoor het kwaliteitsverschil tussen de ateliers in Roemenië en Nederland snel verdwijnt. Tegenwoordig werken er in Roemenië 190 mensen en het streven is nog steeds om 25% van het personeelsbestand te laten bestaan uit voormalige weeskinderen.

De jaren na de start in Roemenië zijn van gezonde groei. Rob bereikt de leeftijd van 65 en besluit met pensioen te gaan waardoor Herman volledig eigenaar wordt. Direct wordt de beslissing gemaakt de eigen projectafdeling af te stoten wat door projectinrichters -die voorheen deels concurrenten waren- erg gewaardeerd wordt. Tegelijkertijd rondt zoon Sjoerd van der Lelie zijn opleiding commercie af en treedt als derde generatie in het bedrijf. De sterke technische kennis van Herman en de jonge commerciële blik van Sjoerd blijken een goede combinatie en van der Lelie besluit zich alleen nog maar op confectie te richten, zonder plannen voor eigen inrichting of eigen stoffencollecties.

Rond 2010 is Nederland als gevolgen van opnieuw een economische crisis al 2 jaar in recessie. Als gevolg daarvan vraagt de markt om steeds kortere lijn betreft communicatie, snellere levertijd en beperking van risico’s. In die tijd zoekt van der Lelie steeds meer de samenwerking op met stoffenleveranciers om de traditionele driehoeksverhouding tussen inrichter, atelier en stofleverancier te elimineren. Door de stoffengroothandels te helpen een confectieprogramma aan te bieden is de inrichter uiteindelijk beter geholpen, het complete gordijn inclusief stof en confectie wordt nu bij één kanaal besteld. Met deze nieuwe positie in de keten gaat het bedrijf een gezonde toekomst tegemoet.